Gert’s Blériot XI

aFOTO1

Oud-Bressiaander Gert van Kruiningen woont inmiddels alweer een ruim aantal jaren in Christchurch, Nieuw Zeeland. In Op Bresjes is er in een kerstuitgave ruimschoots aandacht aan hem besteed. In deze uitgave vertelt Gert zelf over zijn Blériot XI, een vliegtuig dat hij zelf gebouwd heeft.
Voor mensen die daar nog nooit van gehoord hebben, de Blériot XI was het eerste vliegtuig dat in 1909 over het Engelse Kanaal vloog naar Dover, met Louis Blériot als de piloot. Vijftien jaar geleden zag ik een foto van dit vliegtuig. Het was een van de deelnemers aan een vliegshow in New Zealand. Ik vond het zo bijzonder dat ik het plaatje al die tijd bewaard heb. Zeven jaar geleden ontmoette een collega van m’n vrouw Nicki. Hij was een vliegtuig aan het bouwen. Ik was zo onder de indruk dat ik het idee kreeg om m’n eigen Bleriot XI te bouwen. We vonden in de kitset-fabrikant (http://www.airdromeaeroplanes.com) in de US en ik b