Bressiaanders in Dam tot Damloop

aIMG_0403

Marjan, Jan-Willem en Annemarie de Groote. 

Op zondag 17 september vindt in Amsterdam de Dam tot Damloop plaats. Vanuit Breskens doet daaraan dit jaar een hele Breskense familie mee. Dat zijn Marjan, Annemarie en Jan-Willem de Groote. Zij doen dit via het Make a Wish team 2017. Dit is een van de goede doelen die door de organisatie wordt aangegeven. Voor Op Bresjes vertellen zij over hun plannen.

Deelnemen aan zo’n evenement doe je niet zomaar eventjes. Een grondige training vooraf is zeker nodig. Van de deelnemers vraagt de organisatie hiervoor een financiële bijdrage van minimaal € 175,= voor het startbewijs en andere kosten. Het mooiste is echter meer dan dat bedrag op te kunnen halen voor de liefste wens van een levensbedreigend ziek kind.

Als je officieel bent aangemeld loop je mee in een officieel Make-A-Wishteam. Voorafgaand aan de loop ga je met je team op de foto. Het aantal deelnemers bedraagt gemiddeld vijfduizend. Het wordt gezien als het grootste hardloopevenement van Nederland. Het traject loopt vanaf het Centraal Station in Amsterdam door de IJ-tunnel naar Zaandam. Bij het Centraal Station worden alle lopers in ploegen ingedeeld, dat wil zeggen de lopers van bedrijven of individuele lopers en het goede doel waarvoor zij lopen. Met tussenpozen van tien minuten worden zij vervolgens weggestuurd. De eerste start is om 10.19 uur (professionals), de laatste om 14.55 uur.

Op de vraag of zij ook al eens andere Bressiaanders zijn tegengekomen antwoorden Annemarie en Marjan dat het mogelijk is dat er meer dorpsgenoten zijn, maar dat zij die door en in de grote drukte nog nooit gezien hebbn.

Na de start lopen zij in één stuk door. Om de vijf kilometer zijn er drinkposten, die indien nodig ook waarschuwingen geven aan deelnemers als zij constateren dat er iets niet goed gaat. Dat kan kramp zijn, uitdrogingsverschijnselen en blessures.

Vanaf 2014 lopen Marjan, Annemarie en Jan-Willem al voor de stichting Make a Wish. “Eigenlijk ook een beetje voor mijzelf, om eens de nodige stoom af te kunnen blazen”, zegt Marjan (docente geschiedenis aan De Rede in Terneuzen).

Omdat de afstand Breskens – Amsterdam te groot is om op de wedstrijddag te reizen en tijdig aan de start te kunnen verschijnen, reizen zij eerst van Breskens naar Leiden, waar overnacht wordt. De dag daarop rijden ze naar Amsterdam. Dat doen zij ook omdat in Amsterdam de hotels veelal vol zitten voor dit evenement.

De begeleiding door Make A Wish vinden de zussen supergoed. Zo is douchen en slapen geen enkel probleem. “Andere zaken die Make A Wish regelt, zijn het aanmaken van de actiepagina, nieuwsbrieven over de stichting en voorbeelden waar ons geld naar toe is gegaan. Ook sturen ze links door met eventuele trainingsschema’s. Een week voor de loop sturen ze je een T-shirt van Make A Wish, je startnummer en een informatieboekje over de dag zelf op. Op de dag zelf staan ze met een stand klaar met drinken en Dextro-energie en er wordt een groepsfoto van alle make a wishers gemaakt. Ook staan ze langs de route om je aan te moedigen en foto’s te maken. Bij de finish word je opgevangen met eten en drinken.

Het hotel, de douche en de reis ernaartoe regelen we helemaal zelf (en betalen we ook zelf – al het geld wat we bij elkaar lopen is voor Make A Wish. Juist omdat we voor een goed doel lopen, willen we er geen tijd op plakken, maar met z’n drieën lopen.”

Wat betreft de trainingen kan Marjan alleen voor zichzelf spreken. Zij loopt zo’n drie keer per week. Elke dinsdag op de baan van atletiekvereniging De Wielingen in Oostburg, op donderdag – als de kinderen naar school zijn – door de polders (zo’n 5 tot 10 kilometer) en op zondagochtend onder langs de kust, over strand en duinen zo’n 12 tot 15 kilometer.

Annemarie en Marjan lopen dit jaar voor de vierde keer, voor Jan-Willem is het de eerste keer. Alle drie hebben zij een sporthorloge, waarop zij precies kunnen zien hoe hard ze lopen, hoe lang ze al lopen, hoe lang ze nog moeten lopen, enzovoorts. Ook geeft dit horloge de hartslag aan.

“Deze loop kun je ook ’s nachts doen”, zegt Annemarie. “Die heet de Damloop by Night en is 5 mijl (ongeveer 8 kilometer).”

Meerdere keren is Marian – zelfs in de grote drukte – al bekenden van de atletiekvereniging De Wielingen tegengekomen of lopers die zij kent van de lopen van de Breskens Runners. Andere lopen waaraan zij deelnam, zijn de halve marathon van Berlijn, de Zwinstedenloop (Sluis) en de Halve Marathon van Cadzand (21 kilometer). De halve marathon van Berlijn liep Marjan twee keer, waar ze Frank Verschorre al eens tegenkwam. Bij deze lopen wil Marjan altijd een mooie tijd neerzetten, maar bij de van Dam tot Damloop hoeft dat niet. “Deze lopen we echt samen”, zegt ze, “en willen we zoveel mogelijk genieten.”

Als de beide zussen straks met hun broer Jan-Willem (jeugdtrainer bij BKC) samen lopen in Amsterdam, is dat voor de eerste keer en wellicht niet de laatste keer. Annemarie wil dit ook wel allemaal doen, maar door een fysieke aandoening lukt haar dat niet zoals ze dat zou willen. “Ik haal jammer genoeg niet de snelheid van mijn broer of zus, maar ben toch zoveel mogelijk met bewegen bezig, zoals hardlopen met mijn vriend, klimmen in een klimhal in Gent en af en toe skeeleren. Ik heb ook al twee keer de halve marathon van Berlijn gelopen, samen met Gertie en Lianne de Winter (ook uit Breskens). Als het even uitkomt, zetten we het ook wel eens met z’n drieën op een lopen, bijvoorbeeld van Sluis naar Cadzand”.

Voor geïnteresseerde lezers de link naar hun web-pagina: http://www.makeawishnederland.org.nl/actiepagina/broer-en-zussen-rennen-voor-dromen_1531/. Via deze pagina willen zij zoveel mogelijk geld ophalen om de allerliefste droom van ernstig zieke kindjes te laten uitkomen, zodat ze weer even kind kunnen zijn. Marjan, Annemarie en Jan-Willem verdienen hier niets aan, alles gaat rechtstreeks naar het goede doel.

RC

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.