Medewerker Op Bresjes: Geert de Bruijckere

aGeert

Al sinds 2002 konden de lezers van Op Bresjes genieten en vaak glimlachen over de verhalen, de Animaaltjes, de columns van dierenarts en poëet Geert de Bruijckere.
“Ik heb zelf gevraagd of ik dit mocht doen”, aldus Geert. “Ik wilde heel graag iets voor Op Bresjes doen en vooral wilde ik andere verhalen schrijven dan die van collega’s. Niets over vlooien, luizen en teken, maar leuke dingen over dieren. De meeste mensen hebben wel iets met een dier. Dieren zijn fascinerend, ontwapenend, geven liefde, liegen en simuleren niet en vullen vooral gaten bij eenzaamheid. Verhalen – Animaaltjes – kunnen schrijven voor Op Bresjes was geweldig. Ik had zo een prachtig podium voor mijn verzinsels.”
Honderdzeventig columns heeft Geert voor Op Bresjes geschreven. “Er kwamen regelmatig reacties”, vertelt hij. “Per mail, brief, telefoon en soms tijdens een gesprek. Ook van mensen die zelf geen dieren hadden. Ooit was er een Animaaltje over een koe. Dit werd door iemand bijzonder op prijs gesteld: ‘Een keer iets over een groot dier!’ Toch is dat niet mijn intentie. Ik ben dierenarts voor gezelschapsdieren, huisdieren. Mijn hobby werd mijn beroep en daar dan nog over mogen schrijven was een voorrecht. Ja, ik moest hier wel tijd voor vrij maken. De deadline hè! Die moest altijd weer gehaald worden tussen de andere zaken door. Maar net als voor een examen vroeger: moet het, dan lukt het!”
Geert blijft Animaaltjes aanleveren voor Rondje West en de Sincfalbode. “Toch jammer van Op Bresjes, al begrijp ik het wel. Het was een bindmiddel voor de Bressiaanders dat we node zullen missen.”
Van zijn columns is uiteindelijk zelfs een boekje, een soort ‘verzamelde werken’, gemaakt. We blijven zijn columns lezen, altijd prikkelend, met vaak zelfbedachte woorden, dialect en spreekwoorden af en toe overgoten met een wetenschappelijk sausje.
“Nu schrijf ik ook heel graag gedichten en ben nog steeds van plan een gedichtbundel uit te brengen. Wie weet, komt dat er nog!”
Goed, mocht de gedichtbundel er komen, maak ik een olleke-bolleke voor je als voorwoord!
Op de volgende pagina het laatste Animaaltje dat Geert voor Op Bresjes schreef.

WV

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.