Medewerker Op Bresjes: Tijl Damen

aTijl

Tijl aan het werk met de stuurlui 

“Het heeft heeft uiteindelijk veel moeite gekost”, aldus Tijl Damen als hij terugkijkt op zijn Op Bresjesrubriek ‘beste vriend of vriendin’. “Ik wilde graag iets voor kinderen in onze dorpskrant. Een kinderrubriek ontbrak en kinderen zijn toch ook onderdeel van onze gemeenschap dus wilde ik iets speciaals doen voor deze doelgroep.”
Gedurende het seizoen 2014/15 werden negentien afleveringen geplaatst, achttien interviews en een bespiegeling. Jammer dat het zo kort duurde? “Ja”, aldus Tijl. “Vele waren toch dolenthousiast. Vaak waren dit kinderen waarvan de moeders ook al vriendinnen waren. Meisjes (minder jongens) die elkaar al heel hun leven kenden, duurzame vriendschappen dus.”
Gelukkig voor Op Bresjes gaf Tijl niet helemaal op. Hij bleef ‘iets’ doen voor Op Bresjes. In dit geval een strip: De Beste Stuurlui. Grappige tekeningen over twee gepensioneerde, zuurpruimende, altijd alles beter wetende vissers. Toch geen Bressiaanders?
“De strip loopt nog steeds”, vertelt Tijl. “Wie weet, blijf ik hem tekenen? Alle afleveringen zijn in full color te zien op debestestuurlui.blogspot.nl. Geen idee of erop gekeken wordt. We hebben er één keer een reactie op gehad, dat was toen onze tweeling geboren is.
Ja, er is best werk aan. Eerst een plot bedenken, een uitgangspunt hebben en dit dan in beeld brengen. Ik treed nog veel op in heel het land, dus dit werd soms nacht- en spoedwerk, maar altijd leuk. Nu Op Bresjes stopt is de druk eraf. Jammer, want de krant is toch een beetje een instituut geworden.”
Willen we nog steeds het gemopper van de ‘Beste Stuurlui’ bekijken en lezen, dan moeten we massaal de blogspot van Tijl volgen en misschien een keer reageren?

WV

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.