Medewerker Op Bresjes: Bochet, een voorbijganger

aIMG_9207

Bijna zo lang als Op Bresjes bestaat, was Bochet een voorbijganger. Daarom is voor de redactie van Op Bresjes nu het moment gekomen om de ware identiteit van Bochet te onthullen.
Je komt dan uit op Jaap Boekhout, jarenlang medewerker bij het waterschap Vrije van Sluis, met als grote hobby het schrijven van boeken en verhalen. Hoeveel boeken? Op de foto op deze pagina is dat duidelijk genoeg te zien.
Een bepaald genre kun je daarin niet ontdekken. Als er al sprake is van een genre, dan is het wat Jaap in al die jaren zag en tegenkwam op straat, tijdens zijn werk, enzovoorts. Ernstig of humoristisch maakte Jaap niet uit. Hij beschreef graag wat op dat moment in hem opkwam. Derhalve ook de toevoeging “een voorbijganger”.
Als Jaap ergens liep, fietste of met de auto reed, kon hij wel eens een zakdoek of iets dergelijks vergeten maar nooit zijn notitieboekje. En over de netheid en juistheid van teksten hoefde Jaap zich geen zorgen te maken. Als partner Ineke het doorlas, werden taalfouten snel gecorrigeerd.
Samen met Ineke schreef Jaap een gedichtenboekje en persoonlijk schreef Ineke het kinderboek Kreukeltje, het wijze egeltje dat soms chagrijnig is. Teksten die Jaap produceerde gingen dan ook altijd foutloos de computer of de deur uit. Historische geografie, cultuurhistorie, Haiku en Zeeuwse verhalen genieten Jaaps voorkeur. Samen met Ineke is hij lid van de Haiku-kring Zeeland die eens per twee maanden bij elkaar komt.
Zolang Jaap zich nog goed voelt, wil hij blijven schrijven. Publicaties van zijn hand: een verhaal over het bombardement op Breskens op 11 september 1944, opgenomen in de verhalenbundel Chocolade, witbrood en tranen van de PZC. Verder onder meer een boek over het vijftigjarig bestaan van het waterschap Vrije van Sluis en een boekje over het zestigjarig bestaan van het KNRM-station in Breskens, getiteld In weer en wind paraat. In totaal schreef hij zeventien boeken (boekjes) en tien verhalen, die opgenomen zijn in samengestelde verhalenbundels. In het boek Streekgerechten werd zijn tekening van de Bressiaander Jannis Boeckhout opgenomen.
Zijn werk bij het waterschap Vrije van Sluis (1961-1993) inspireerde Jaap om een monument te ontwerpen, genaamd De werkende mens, scheppend in de golven der getijden. Een ode aan de dijkwerkers en steenzetters uit het verleden, waaronder Jaaps opa, die bij het Killetje woonde en werkte. Dit is ook verwoord in een ballade, die in verschillende verhalenbundels is afgedrukt.

RC

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.