Medewerker Op Bresjes: De Broedsels van Bea

abea

De “BR” die sinds 7 november 2015 boven de stukjes in Op Bresjes staan, duiden op de initialen van Bea Rijckaert, woonachtig aan het Zandertje bij de vuurtoren.
Als vrijwilligster bij de vuurtoren van Bresjes kwam Bea in contact met Wilma Valk. Zij vertelde Wilma dat zij graag en vaak met taal bezig is en gedichten schrijft. Wilma spoorde haar aan om haar gedichten in Op Bresjes te publiceren. Aan dat verzoek voldeed Bea graag. Zo gingen haar laatste vier stukken in Op Bresjes over the Doors, alleen op het strand in Groede, Onge(zee)zouten en “tussen polder en zee”.
Het schrijven gaat Bea goed en makkelijk af. In het dagblad Trouw schreef zij voorheen een aantal korte columns onder de noemer ‘Denktank.’
Bij een schrijfwedstrijd over herinneringen met zo’n 600 deelnemers won zij de eerste prijs. Die prijs was een publicatie in de weekendkrant van Trouw en het “Vergeetboek” van Douwe Draaisma. Het verhaal ging over haar herinnering aan geuren, over Sunlightzeep, de zeep waarmee Bea’s opa zich waste.
In het A.D. verschenen vroeger dagelijks gedichtjes in de vorm van een E.D.I.T. (en dit is tien) waarbij de eerste zin begin met één woord en zo verder tot de tiende zin die eindigt met tien woorden. Van Bea werden tientallen e.d.i.t. gedichten gepubliceerd in het Algemeen Dagblad.
Bea komt oorspronkelijk uit de buurt van Zomergem bij de Urselse bossen. In Eeklo liep zij de middelbare en in Gent de hogeschool voor leerkracht secundair onderwijs. Momenteel begeleidt ze beginnende leraren en leraren in opleiding op een middelbare school. Voor de opmaak van de stageroosters werkt zij vele uren thuis op haar computer.
Werken op een computer – woonachtig aan het Zandertje – valt niet altijd mee omdat er geen snel internet is. Ook de televisie werkt er via de satelliet, hetgeen bij een zware regenbui of storm tot storingen of uitval leidt. “Men is nu eindelijk bezig met de aanleg van kabel,” zegt Bea, “dus binnenkort genieten we ook zorgeloos van snel internet.”
Een hobby van Bea is wandelen. Bij voorkeur in de buurt, maar ook op vakantie. Ze wandelde de laatste jaren onder andere in Zwitserland, Engeland, Noord-Ierland, Duitsland en Griekenland.
Toch wandelt en verblijft Bea het liefste thuis, in de buurt van het Zandertje. Een oase van rust. “Ik hoor hier de vogels fluiten in mijn tuin en dat is voor mij de mooiste muziek.”

RC

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.