Petitie grafrechten overhandigd

aPetitie

In Rondje West van 24 april riep Sjaak van den Broecke bewoners uit de gemeente Sluis op een petitie te ondertekenen waarin B en W en de gemeenteraad werd gevraagd het bedrag dat de inwoners in rekening wordt gebracht voor de grafrechten van hun familieleden te halveren. De Bressiaander kreeg 700 reacties, waardoor hij donderdag 22 juni de petitie tijdens de gemeenteraadsvergadering overhandigde. Hij sprak hierbij de volgende woorden: 

“Mijn vader herinner ik me, als een intelligent, maar vooral integer en sober levend mens. Toen hij de leeftijd van tachtig reeds een aantal jaren was gepasseerd, vertelde hij me meerdere malen niet te zullen sterven. “Ik ga niet dood”, zei hij. En iedere keer fronste ik mijn wenkbrauwen en antwoordde: “Pa, ieder mens word geboren om te sterven, dat is een natuurlijke cycle en daar ontkomt niemand aan.” Daarop heeft hij me nooit een antwoord gegeven.
Na zijn overlijden besefte ik pas de betekenis van zijn woorden, want mijn vader is niet dood, hij leeft verder in mijn hart. Zoals de honderden of misschien zelfs duizenden overledenen op onze begraafplaatsen, hier in onze gemeente verder leven in de harten van hun nabestaanden. Deze begraafplaatsen zijn de herdenkings plaatsen voor de overledenen, waarvan we hebben gehouden, die we hebben liefgehad toen ze nog in leven waren. Als dit wegvalt, is er niets tastbaars meer over en komen ze alleen nog op papier in de gemeentearchieven voor.
Ik besef dat het onderhoud van deze begraafplaatsen geld kost. Ik heb begrepen dat de gemeente dit geheel of gedeeltelijk uitbesteed. Ook heb ik vernomen dat dit misschien niet overal even optimaal gebeurt. Wel zie ik dat veel nabestaanden hun graven goed onderhouden. Ik zie ook dat oude grafmonumenten van arduin vervangen worden voor nieuwe van prachtig graniet.
Als voormalig bloemist kwam ik regelmatig beroepshalve op meerdere begraafplaatsen. Meer dan 25 jaar maakte ik de krans ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement van 11 september 1944 op Breskens en jaarlijks assisteerde ik de kranslegging op die datum bij het monument op de begraafplaats aan de Ringlaan. Als kind speelde ik op die begraafplaats en zal er te zijner tijd ook rusten. Als bloemist en ambulant bloemenverkoper bezocht ik wekelijks meer dan 25 jaar lang de meeste dorpskernen. Ook de kleintjes zoals Sintepier en Truzement. Zodoende ken ik onze streek en haar bevolking als geen ander. Zo weet ik dat sommige nabestaanden het graf van hun vroegere buurman of buurvrouw mede onderhouden, omdat die nabestaanden te ver weg wonen. Ik ken mensen in verzorgingstehuizen die echtgenoot of echtgenote reeds lang geleden verloren hebben en ik ken mensen die vijf graven uit hun familie hebben te onderhouden. Ik ken ook mensen die door tragische ongevallen hun kind hebben verloren, in de bloei van het leven, waarvan de pijn van dat verlies nooit meer zal verdwijnen.
Namens al deze mensen die deze petitie getekend hebben en de vele sympathisanten, bied ik deze aan, als signaal vanuit de bevolking aan het college en de raad van de gemeente Sluis om de heffing op de verlenging van de grafrechten te herzien, deze heffing te verzachten. Immers ons West-Zeeuws-Vlaanderen is economisch minder bedeeld dan bijvoorbeeld andere regio’s. Veel mensen profiteren niet van de toeristenindustrie. Onze jeugdige hoger opgeleiden komen hier niet gemakkelijk aan een baan op hun niveau en trekken weg naar elders.
Voor veel inwoners valt deze heffing bovenop alle andere lasten zwaar. Voor al deze nabestaanden vraag ik deze heffing te herzien door de termijn bijvoorbeeld te verlengen naar tien jaar of het bedrag van de heffing te halveren.
Ik sta hier met bijna 700 handtekeningen. Iemand vroeg me: “Hoe kom je daar aan, heb je van deur tot deur aangebeld?” Nee, als ik daar de tijd voor had kunnen vinden, stond ik hier met 7000 handtekeningen.”

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.