In memoriam: Frans Maas en Freddy Franssens

‘Helaas ging deze bui niet achterom…’ staat boven de advertentie van Frans Maas en Freddy Franssens. Nee, deze niet.

aFrans MaasFrans Maas.

Er ging op zaterdag 1 juli een schok door Breskens, de regio, het hele land en ver daarbuiten toen bekend werd dat het jacht Capella met aan boord een team van zes ervaren zeilers voor de kust van Oostende was vergaan.
Zeilers in hart en nieren, maar Frans en Freddy waren veel en veel meer. Het waren vooral liefhebbende echtgenoten en vaders, naast supertrotse grootvaders die genoten van hun kleinkinderen. Levensgenieters en vrienden die door velen node gemist zullen worden.
Frans en Freddy waren in de wereld van de watersport meer dan bekend. Frans (25 juli 1937 – 1 juli 2017) vooral door zijn ontwerpen van jachten. Deze trokken wereldwijde belangstelling. In de meeste marina’s ter wereld ligt er wel een door Frans ontworpen jacht. Vooral de Loper en de Standfast zijn bekende scheepstypes. Daarnaast vervulde hij een aantal bestuurlijke functies, waaronder bij de Watersportvereniging Breskens en de Noordzee Jachtclub in Rotterdam. Voor deze verdiensten ontving Frans in 2000 een Koninklijke Onderscheiding.
Zeilen, het was al een passie en hobby van zijn vader Jaap. Zeilen werd passie en hobby van Frans. Vooral ook om zelf alles te kunnen uitproberen: “Zien of het spul allemaal werkt!” Het werkte voortreffelijk. Honderden races zijn door Frans en zijn team gewonnen. Een team dat vaak werd versterkt met zijn vriend Freddy.

Freddy (15 december 1945 – 1 juli 2017) leerde Frans kennen door zijn werk als ‘krullenjongen’ bij de werf van Jaap Maas. Freddy was toen nog maar veertien jaar. Net als Frans werd hij besmet door het zeilvirus. Freddy werd jachtbouwer. “Je groeit in dit vak. Kun je het dan nog combineren met je fascinatie voor zeilen is het optimaal.”

aFreddy FranssensFreddy Franssens.

In 1986 kwam Freddy in dienst bij Proctor Masts, later Hall Spar Rigging, en leerde naast bouwen ook tuigen. Hij werd uiteindelijk ‘Senior Rigger’. Hij groeide met Hall en leerde alle facetten van het vak. “Hij was de mentor van onze andere drie tuigers”, aldus André Vermeulen van Hall. “Inspirator voor ons allemaal en vooral een harde werker. Heel energiek en steeds op pad naar vrijwel alle jachthavens van Europa.”
Voor familie en vrienden, collega’s en zeilers, jachtbouwers en mastenmakers, is het heengaan van Frans en Freddy een groot verlies dat nog verwerkt moet worden. Hoe, dat weten we nog niet. Ons blijft alleen Fransien en Ina en hun familie heel veel sterkte te wensen.

Redactie

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.