Trainers (21): Chris Boeckhout – 412

IMG_0261

Vanaf de MAVO was zwemmen de lievelingssport van Chris Boeckhout (47). Op de lagere school deed hij ook aan judo en korfbal, maar sinds augustus 1990 gaat het grootste deel van zijn vrije tijd op aan fitness.
Aanvankelijk combineerde Chris het fitnessen met zwemmen in het oude openluchtzwembad net voorbij de veerhaven. Dit werd halverwege de jaren negentig echter gesloten. Na de Mavo en MEAO ging Chris naar de HEAO in Vlissingen. Al snel groeide het besef dat voor goede schoolresultaten sporten hard nodig was. Hij meldde zich aan bij de sportschool in Middelburg.
Frans de Boevere had destijds een sportschool aan de Achterweg in Breskens (in 1993 overgenomen door Ingeborg Modde), daar werd Chris al snel op attent gemaakt. Het was vlak bij huis in de Canadastraat, dus de overstap was snel gemaakt. De hobby liep al snel uit de hand. “Ik was daar iedere avond vanaf zes uur”, zegt hij. Frans vroeg aan Chris of hij twee of drie avonden in de week de sportschool wilde openhouden. “Ik zat nog op de HEAO en wilde dat wel, al bezat ik nog geen enkele kennis op dat gebied, zoals bijvoorbeeld anatomie en trainingsleer.
Tussen 2003 en 2007 werkte Chris bij fitnesscentrum Way of Life van Ingeborg Modde aan de Deltahoek. In die tijd behaalde hij zijn Fitnesstrainer A-diploma. Daarna behaalde hij nog het diploma diabetes fit en certificaten voor de verschillende dieetprogramma’s, powerplate, spinning en bodypump.
Afgelopen winter heeft Chris de puntjes op de i gezet en alle trainersdiploma’s behaald. In september en oktober heeft hij in een stoomcursus zijn fitnesstrainer A-diploma opnieuw behaald in Rotterdam, zodat hij vanaf november kon instromen voor zijn fitnesstrainer B-cursus en de cursus voedingsdeskundige. In april was hij hiermee klaar. “Dat waren echt pittige lessen met heel veel lesstof, plus de benodigde stages. Iedere zaterdag reed ik daarvoor naar Rotterdam en nam zelfs extra zaterdagen vrij van mijn werk.
Tijdens zijn werk bij Ingeborg Modde aan de Deltahoek werden er vaak mensen via een arts en fysiotherapie met diverse klachten doorgestuurd om de voor hem of haar nodige (opvolgende) oefeningen te gaan doen. Vooraf heeft Chris altijd een intakegesprek met een nieuwe klant over het waarom van zijn of haar bezoek aan de sportschool. “Is het om af te vallen, recreatief, conditioneel, op doktersadvies of een beter figuur.” Hij laat de klant ook een conditietest doen, waarbij de longinhoud wordt gemeten, een meting waarbij het vetpercentage wordt bepaald en de bloeddruk wordt opgenomen. Aan de hand daarvan kan hij een trainingsadvies en -schema opstellen.
“Zo’n eerste gesprek is heel belangrijk”, zegt Chris. “Ik heb ook wel eens iemand geadviseerd naar een dokter te gaan, omdat ik het niet helemaal vertrouwde. Die persoon is via de dokter naar de cardioloog doorverwezen en gelijk gedotterd. Ook weet niet iedereen het fijne van voeding af. Het is zelfs ingewikkeld om precies van een verpakking af te lezen wat er nu eigenlijk in zit en hoe gezond iets echt is, zeker als je weet dat er – alleen al – ongeveer vijftig verschillende termen zijn om aan te geven dat er ergens suiker in zit! Zeker met alle bewerkte en voorverpakte voeding is dat best lastig om te bepalen. Het gebeurt ook dat mensen er vanaf de eerste keer direct invliegen. Dat moet je dan echt afremmen, want mensen moeten de tijd kunnen nemen om het een vertrouwd plekje in de drukke dagelijkse agenda te kunnen geven zodat ze het blijven volhouden.”
Chris merkt wel dat zijn aanwijzingen over beweging en voeding worden opgevolgd. Het is tegenwoordig vanwege de welvaart en het gemak, heel gewoon en lekker met een zak chips op de bank naar een film te kijken, wetende dat die zak tot op de bodem leeg gaat… “Dat is het verslavende effect van suikers en koolhydraten. Vervang dat eens door ongezouten noten, zoals amandelen en een light frisdrank. Je maag wordt gevuld en het gevoel naar méér verdwijnt.”
Volgens Chris worden er nog regelmatig onderzoeken naar fitness gedaan, die onder meer aantonen dat mensen van zeventig nog best aan bodybuilding kunnen doen. “Voor die ouderen heb je natuurlijk wel aparte oefeningen. Ik ben ook van mening dat mensen het tegenwoordig veel langer zelf vol moeten kunnen houden. Ook de zorg wordt minder en steeds kostbaarder. Je kunt meer dan je denkt, ook al ben je zestig!”
Chris’ vaak gehanteerde uitspraak is “use it or lose it”. “Dat geldt voor hersenen en lichaam. Hoe meer je met allerlei dingen bezig bent, hoe minder kans je hebt op ouderdomsziekten en om de vaardigheden te verliezen.”
Naast fitness geeft Chris op dinsdagavond spinningles bij Way of Life. Het fitnessen is voor hem slechts een hobby, al droomt hij ervan ooit een eigen sportschool te hebben, want sinds 2007 werkt hij met veel plezier bij Verhuurcentrum Breskens op de Boulevard.

RC

Dit bericht is geplaatst in Trainers. Bookmark de permalink.