Trainers (20): John de Waele, 411

DSCN4040

Bij tennisvereniging De Boskreek is John de Waele al zo’n vijftien jaar een bekend gezicht. Samen met Rowin Tazelaar trainde hij als pupil fanatiek bij trainer Filip Versluys. Beiden kunnen nog steeds een redelijk balletje slaan. Via diverse opleidingen (onder andere in Breda) belandde John bij het CIOS in Goes, waar hij in 2011 startte met de sportopleiding. 

John geeft bij het CIOS les aan allerlei groepen, waaronder ook recreanten (zowel senioren als jeugd) die woonachtig zijn in Goes, Kapelle en omstreken. Hij geeft ongeveer zes uur per dag les met een begeleider en dat drie dagen per week. Vorig jaar was dat nog twee dagen per week. Dat doet hij enerzijds aan de spelers in categorie 7-8-9 (de laagste) en anderzijds aan de categorie 5 en 6 (de betere tennissers). “Bij de jeugd zit er best veel verschil in”, zegt John. “Je ziet vrij snel welke jongens en meisjes talent hebben. Daar kun je dan in je lessen zeker rekening mee houden.”
Door de leiding van de school worden de groepjes ingedeeld. De lessen worden allemaal buiten op smashcourt gegeven, dat is een bepaalde baansoort naast bijvoorbeeld gras of gravel. Het eerste jaar liep John stage bij Coen Kaijser uit Terneuzen. Zijn opleiding duurt tot juli 2016, daarna begint hij aan een (HBO-)vervolgopleiding. Voor hem betekent dat én een baan zoeken én een kamer.
Alhoewel John als hoofdvak tennis koos, houdt het uiteindelijke diploma in dat je allround sportleraar bent. Als Zeeuws-Vlaming is hij daar de enige, andere leerlingen komen onder andere uit Goes en Rotterdam. “Er zit bijvoorbeeld een neef van Raemon Sluiter bij mij in de klas”, zegt John. Zijn klas bestaat uit twintig leerlingen die elkaar les moeten geven. Het leeftijdsverschil is vrij groot, er zitten zowel tieners als vijftigplussers in de klas. “Dat scheelt wel in motivatie”, zegt John.
Medio september deed John in diverse (hogere) categorieën mee met de clubkampioenschappen bij tennisvereniging De Boskreek. Of hij in de prijzen gevallen is, was bij het schrijven van dit stukje nog niet bekend.

RC

Dit bericht is geplaatst in Trainers. Bookmark de permalink.