Trainers (18): Bart Buysse, 409

bart

We hebben in deze rubriek al met veel sporten en coaches kennisgemaakt. Soms ook met iemand die wel hier actief is, maar helemaal geen inwoner van Bresjes is. Deze keer gaat het wel om een echte Bressiaander, alleen is hij coach in Tilburg.

Bart Buijsse (23) studeert al een aantal jaren in Tilburg. Hij is daar vijf jaar geleden lid geworden van de studentenroeivereniging VIDAR en traint daar nu al een aantal jaar een twaalftal roeiers. “De vereniging heeft 550 leden. Vorig jaar vierden we een lustrumjaar en mocht ik deel uitmaken van het bestuur. Daarvoor heb ik mijn eigen studie een jaar stilgelegd. Ieder jaar is er een wisselend bestuur, samengesteld uit acht studenten. Tijdens dat jaar heb ik heel wat praktijkervaring op kunnen doen. Straks in september pak ik mijn studie Finance weer op. Mijn bachelor heb ik op zak en ga nu verder voor mijn master.”
Over het roeien zegt Bart: “Zelf roei ik niet meer actief, dat heb ik zeker twee jaar iedere dag gedaan. Die roeiers die ik coach trainen wel dagelijks, ik coach vier to vijf keer per week, als hobby. Om ze te trainen fiets ik mee langs het kanaal. Wij oefenen in het Wilhelminakanaal. Soms zit ik in een motorboot. De trainers geven aanwijzingen via een megafoon. Ik ga verder mee naar alle wedstrijden en blijf heel erg betrokken bij deze sport en de vereniging.
Ik coach verschillende samenstellingen, dat kan een boot met acht, vier of een twee roeiers zijn. De roeiers die ik onder mijn hoede heb zijn tweede- en derdejaars studenten. Het wedstrijdseizoen begint pas in februari, maar over twee weken starten we al mey trainen. Er zijn voorbereidende oefenwedstrijden en we houden altijd een trainingskamp in Sevilla (Spanje). Dat is een van de hoogtepunten van het jaar. De roeiers trainen daar twee keer per dag, gaan vroeg naar bed en alcohol is uit den boze. De coaches mogen iets meer, die kunnen dan ‘s avonds nog eens naar een bar.”
Gaat de training het hele seizoen door? “Ja”, aldus Bart, “zo lang het kanaal niet dicht gevroren is, wordt er buiten geroeid. Bij te slecht weer gaan we over op roeimachines en verder doen we aan aparte krachttraining. Wedstrijdroeiers hebben binnen de universiteit een aparte topsportstatus, ze mogen af en toe best een college missen, krijgen veel ondersteuning, maar er moet ook gestudeerd worden!”
Zelf roeit Bart dus niet meer. Doe je nog wel aan sport? “Ja, ik ben begonnen met hardlopen en hoop, als alles volgens plan verloopt, volgend voorjaar mijn eerste marathon te kunnen lopen.”

WV

Dit bericht is geplaatst in Trainers. Bookmark de permalink.