Trainers (16): Ike van Haneghem – 407

 

DSCN3370

Ike van Haneghem (69) werkte jarenlang bij Philips in Middelburg, totdat die vestiging werd gesloten. Hij kon zijn baan vervolgen in Eindhoven, maar daar had hij geen zin in. Hij koos vervolgens in 1990 voor een baan bij Dethon in Terneuzen en startte daar samen met een collega de elektronica-afdeling op. De meeste werknemers hadden geen enkele ervaring met het maken van printplaten. Door op de afdeling cursussen te geven leerden de werknemers geleidelijk aan steeds meer over de verschillende elektronische onderdelen. De mensen op de werkvloer werden daardoor erg enthousiast om dit werk te doen. Hierdoor kwam Ike erachter dat lesgeven en mensen iets bijbrengen erg leuk is.
In 2008 kon Ike met pensioen en ging toen een cursus volgen bij het CCBS (Computer Club Breskense Senioren) in Word en fotobewerking. Cursusleider Jan Albregtse vroeg hem na deze cursus of hij interesse had om daar assistent te worden. Al snel werd Ike daar docent.
Zijn hoofdtaak is momenteel het geven van de brevetcursus. Dat houdt in het aanleren van computervaardigheden vanaf nul. In veel gevallen geldt dat voor senioren, die min of meer gedwongen worden door kinderen of kleinkinderen om iets met een computer te gaan doen, zoals e-mail, internet, Facebook, en foto’s.
Die cursus wordt door het CCBS “brevet” genoemd, omdat je daarmee een soort rijbewijs haalt voor de computer. Na die basishandelingen kan men dan verder met een cursus voor gevorderden, hier leert men het besturingssysteem nog beter te begrijpen.
Ike geeft zijn cursisten ook huiswerk mee. “Je merkt dan toch dat mensen die er thuis veel aan doen het ook leuk gaan vinden. Ook het sociale contact, samen koffiedrinken en bijpraten, wordt erg op prijs gesteld.”
Voor verdere verdieping in het computer gebeuren worden cursussen Internet en E-mail, Word, Excel en fotobewerking gegeven en met aparte lessen leert men ook steeds meer omgaan met de iPad en tablet.
Ike vraagt aan de nieuwkomers waarom zij les willen nemen. Vaak is het antwoord dat de cursist door de kinderen is gestuurd. “Zelf zijn ze niet altijd geïnteresseerd”, zegt Ike, “maar gaandeweg worden zij dat wel. Je moet ze eigenlijk een beetje over een lastige drempel trekken. Mensen worden soms ook min of meer gedwongen om de computer te gebruiken, onder meer voor hun bankzaken.” Daarvoor komt iemand van de Rabobank een ‘twaalfde’ les telebankieren geven. Die is uiteraard op vrijwillige basis, maar zit vaak vol. Vanuit de Rabobank worden klanten ook geadviseerd om bij het CCBS een cursus internetbankieren te volgen. De cursus van twaalf lessen kost in totaal € 80,=.

RC

Dit bericht is geplaatst in Trainers. Bookmark de permalink.