Trainers (15): Vincent Keijmel  – 406

Vincent

Vincent Keijmel (24) was zes jaar toen hij lid werd van Scheldestroom. Hij had zijn zwemdiploma’s op zak, zijn broers waren al lid en zwemmen was wel leuk, dus lag het een beetje voor de hand dat hij de nummer drie op rij van het gezin zou worden. Niemand wist toen al dat zwemmen later een grote invloed op heel het gezin zou hebben. Nu maakt broer Laurence deel uit van het bestuur, is zijn moeder Jans voorzitter, terwijl zijn vriendin lid is van een bevriende zwemvereniging aan de overkant.
Op dit moment werkt Vincent volop mee in het verhuurkantoor thuis. “Ik ben nog niet helemaal klaar met mijn studie bedrijfseconomie aan de Hogeschool Zeeland. Met mijn scriptie over onderzoeksvaardigheden en procesverbetering ben ik nog bezig. Ik kan wat ik geleerd heb thuis al in praktijk brengen. Het loopt hier prima, maar in ieder bedrijf is er wel iets te verbeteren. Een bedrijf analyseren is echt leuk, dus tracht ik dat hier ook te doen. Of ze thuis iets van me aannemen? Ik probeer het wel.”
Je doet nu veel voor de vereniging en bent tevens trainer. Is er een goede taakverdeling? “Op dit moment wordt er getraind voor de havenwedstrijden, dat is echt iets voor Mark van Rosevelt. Ik maak deel uit van een werkgroep langebaanwedstrijden met Mark en Tonnie Vinke. Jammer genoeg zijn er in Zeeland maar weinig langebaanwedstrijden meer. Zelf zwem ik graag in open water, vrije slag en dan liefst duizend of vijftienhonderd meter. Nee, ik win nooit, ben een beetje middenmoot, subtop, maar het blijft leuk. Zeezwemtochten langs de kust van Walcheren of in Knokke, ik zwem ze allemaal. Vorig jaar mocht ik ook de Scheldebeker van Walcheren naar Breskens zwemmen. Dat was wel iets zwaarder, omdat we daar te maken hadden met de stroming. Als het mogelijk is, dan ben ik er in 2019 weer bij. Zelf zwem ik graag in open water en dan vooral in het voorjaar als het nog lekker rustig is.”
Sinds ruim zes jaar is Vincent trainer op de trainingsavonden van Scheldestroom in zwembad De Eenhoorn te Oostburg. “Momenteel alleen op de donderdagavond op baan drie en vier. Op dinsdag traint Mark deze groep. Ja, we trainen verschillend, iedereen heeft toch zijn eigen kijk op het zwemmen en let op andere dingen. Zelf let ik vooral op het benenwerk van de zwemmers. Ik ondervind nu zelf dat er in mijn generatie minder op de beenslag gelet werd. Dat is anders bij de huidige zwemmers. Of ik help in het bad? Nee, ze kunnen allemaal prima zwemmen, hebben alle slagen geleerd. Wij als trainers zijn er voor de techniek, om alles te verfijnen. Geef mij maar open water. Ik zwem zeker vier tot vijf keer per week, maar niet in het zwembad.”
Wat moeten de zwemmers dan zeker nog leren? “Ze kunnen bijvoorbeeld de afstand van hun slagen vergroten, techniek kan altijd verbeterd worden. De meesten zwemmen wedstrijden en daar kunnen de resultaten altijd nog beter. Starten hebben ze al geleerd, nu leren ze hun eigen techniek te verbeteren en aan te passen. Iedere zwemmer is anders, heeft zijn eigen methode. Bij het wisselen bijvoorbeeld, moeten ze rechtsdraaien of een koprol maken. Het zijn vaak maar kleine details. Een ding moeten ze wel doen, zich aan de regels houden. Verder kunnen ze hun eigen systeem ontwikkelen en wij letten goed op en geven hints. De een is iets leniger dan de ander, die is dan weer vlugger of heeft betere benen. Dat is het mooie aan onze groep, ze kennen echt alle slagen en wij kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling. Ik blijf het doen, ook al zit ik op het moment krap in de tijd.”
Trainen, studeren en werken en toch zelf nog tijd vrijmaken om zelf te zwemmen, lukt dat? “Meestal wel. Ik train een aantal keren per week in open water. Ik begin al in april. Liefst bij storm of regen. Ja, je koelt snel af, maar daarvoor heb ik vorig jaar al een speciaal pak aangeschaft.”
Veel succes, bij het studeren, werken en zwemmen samen met alle leden van Scheldestroom, een echte Breskense, en volgens Vincent een vooral gezellige en sociale vereniging.

WV

Dit bericht is geplaatst in Trainers. Bookmark de permalink.