Trainers (14): Rita van Tatenhoven, 405

bridge

De Breskense Bridgeclub telt 32 leden met een gemiddelde leeftijd van boven de vijftig. De leden spelen het hele jaar door donderdagavond competitie in café De Platte Knoop. Dit doen ze van 19.30 tot ongeveer 22.45 uur. Voorzitter van de club is Bert Theunisse, terwijl Rita van Tatenhoven instructies geeft. Zij vertelt het een en ander over bridgen.

Rita begon twee jaar geleden met lesgeven. Dat was op verzoek van de club, die daarmee meer leden verwachtte te kunnen werven. Het lesgeven speelt zich af op maandagavond. Op donderdagavond 25 juni is het met veertien bridgeparen behoorlijk druk. Er zijn zelfs enkele toeristen onder de bridgers. Tevens wordt aan twee tafels lesgegeven.
“Bridge is niet zomaar een spelletje als bijvoorbeeld jokeren of eenentwintigen”, zegt Rita. “En als je het al een sport noemt, dan valt het onder de categorie denksport. Dat wil zeggen met volle concentratie, goed onthouden en logisch denken. Tevens is een goede samenwerking met je partner nodig. Je partner heet op een bridgeavond geen Corrie, Gerrit, Jan of Monique, maar Noord, Oost, West of Zuid.”
Vooraf worden bridgetafels klaargezet met een tafelbord voor de vier windrichtingen. Je speelt iedere avond met een vaste maat en aan het eind van de competitie wordt de stand opgemaakt. “Je hoeft niet te kunnen kaarten”, legt Rita uit, “alleen de kleuren kennen.”
Het spel bevat 52 kaarten. Deze worden – na schudden – vooraf in boards gelegd. De volgorde daarbij is Noord, Oost, Zuid, West. Het spel wordt gespeeld door vier personen. Zij worden een voor een gedeeld, te beginnen bij de speler links van de gever, met de klok mee totdat iedere speler dertien kaarten heeft. Noord en Zuid spelen samen en vormen een paar, zij spelen tegen Oost en West. Na de eerste ronde wordt de score genoteerd.
“Het bridgen bestaat uit twee delen, eerst het bieden en dan het spelen. Het bieden gaat in een soort veiling bij opbod, waarbij telkens hoger geboden wordt totdat niemand meer hoger wil. Dat bieden moet beginnen met minimaal dertien punten. Die punten bereken je door de waarde van je kaarten op te tellen. De waarde van een aas, heer, vrouw en boer is respectievelijk 4, 3, 2 en 1 punten. Daarnaast kennen de kaartkleuren ook een waarde. Hoogste kleur is schoppen, vervolgens harten, ruiten en klaveren. Maar je kan ook zonder kleur bieden. Dat heet dan sans atout, oftewel zonder kleur. Het hoogste bod heet het contract en bepaalt of er een troefkleur is en het aantal slagen dat de leider in de speelronde ten minste moet zien te maken. De tegenstanders proberen dit juist te voorkomen door ook zoveel mogelijk slagen te halen. Als dit lukt dan is het contract down.”
Het uiteindelijk doel van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren. “Een gemaakt contract moet een minimaal aantal punten opleveren voor het paar van de leider. Maak je er meer, dan is dat leuk. Maak je er minder, dan ga je down. Aan de rode kleur op het uitgedeelde ‘kaartenbakje’ kun je zien dat je ‘kwetsbaar’ bent. Dat wil zeggen dat een paar dat kwetsbaar is, hogere bonussen kan behalen, maar ook meer strafpunten dan het paar dat niet kwetsbaar is.”

RC

Dit bericht is geplaatst in Trainers. Bookmark de permalink.