Trainers (12): 403

IMG_8896

Jan Willem de Groote

Jan Willem de Groote traint ongeveer tien jaar bij korfbalclub BKC. Momenteel traint hij zowel de B-junioren (samen met Cynthia Cornelis) als de senioren (als opvolger van Mark Kolijn). Daarvoor trainde hij de aspiranten en junioren, vanaf de E-pupillen tot en met de A-junioren. 

Jan-Willem komt zelf ook uit als speler en coach van het seniorenteam van BKC. Tevens gaat hij zaterdag mee als leider en coach van de B-junioren. “Dat komt natuurlijk niet altijd uit tijdens uitwedstrijden van het eerste team”, zegt hij, “dan moeten de B’s het even alleen met Cynthia doen.”
Bij BKC heeft iedere ploeg nu een trainer. Behalve Jan-Willem wordt het D-team getraind door Han Verduijn en Jolanda Dees, het E-team door Kirsten Willemsen en Saskia Kuijl en de F-pupillen door Hendrien Dees en Mariëlle Faas. Daarnaast zijn er nog de kangoeroes (voorheen welpen), die getraind worden door Mireille Gerritsen en Carmen Faas.
In totaal heeft de vereniging bijna honderd leden. Jan-Willem is nu ongeveer zestien jaar lid. Hij begon toen hij in groep 6 van de basisschool zat.
Namens het bestuur zit Jan-Willem samen met Sandra de Reu in de Technische Commissie. Binnen die TC worden zaken en dingen geregeld als (verplichte) scheidsrechters, trainers, competitie, vervoer en opstellingen. Hij deed twee cursussen via het KNKV, de basisopleiding voor korfbaltrainer, hoe onder andere een training eruit moet zien, en de cursus KT2, waarbij de inhoud gericht is op het maken van oefeningen, hoe je dingen aan moet leren, het voorkomen van sportblessures, enzovoort. Verder veel verslagen schrijven en werd hij regelmatig beoordeeld door andere trainers, onder meer op de soort en aard van de training, zijn houding tijdens de training en of de lesstof past bij de betreffende groep.
Ook moest hij leren inschatten wat de persoonlijke capaciteiten van een speler of speelster zijn. Voor de omgang met kinderen moest hij onlangs een examen afleggen. Gewoonlijk heeft Jan Willem een week tijd om een aantal oefeningen te maken en die dan in ongeveer een half uur te laten doen door de groep. Duidelijk moet dan zijn dat er op het betreffende onderwerp getraind werd die hem voorgedragen was. Een van die onderwerpen kan bijvoorbeeld zijn het scoren vanuit de ruimte, zowel door hemzelf als door een van zijn medespelers. “Het mag nooit te statisch worden”, vult Jan Willem daarbij aan.
BKC heeft nu drie F-teams, een E-team, D-team, B-team en een seniorenteam. In totaal komt dat neer op zo’n zestig actieve spelers, oftewel iets meer dan de helft van het totaal aantal leden. De club werkt momenteel actief aan ledenwerving via het uitdelen van flyers, geven van lessen op de basisschool en het organiseren van instapdagen en vriendjes -en vriendinnetjesdagen op Scheldeveste.
Natuurlijk is Jan Willem straks ook weer present op het familiekorfbal (zaterdag 20 juni) en het beachkorfbal (zaterdag 27 juni).

RC

Dit bericht is geplaatst in Trainers. Bookmark de permalink.